Programma 2024

De festivalroute voert je door de Noorderhaven en het prachtige gebied rond de IJssel in Zutphen. Tijdens een wandeling word je verrast door mooi theater, circus, muziek en dans. Centrale locatie tijdens het Festival is Het Koelhuis, pal achter station Zutphen en aan de IJssel.

ANA JORDÃO & VINCENT KOLLAR – A BODY AND OTHER OBJECTS

Wat als je het menselijk lichaam ziet als zowel materie als object? Met vechtsport, acrobatiek en de eeuwenoude kunst van het haarhangen verkent deze voorstelling thema’s als gender, manipulatie en vrijheid binnen beperkingen. Ana en Vincent laten je vergeten wat je weet over het lichaam zodat je je kan verwonderen over de grenzeloze nieuwe mogelijkheden.

HURYCAN – TE ODIERO

Een voorstelling over het krachtenspel tussen liefde, genegenheid en ergernis in een relatie. De dansers brengen deze emotionele pieken en dalen tot leven in een verbluffende dans. Hun lichamen botsen en verenigen. Elk gebaar en beweging drukt de diepte van hun gevoelens uit. De choreografie toont wisselingen van macht en werkt toe naar een punt waarop beslist moet worden of deze relatie stand houdt.

MARTHA EN KIM – ENGEL

Wat zich niet in woorden laat vangen kunnen we moeilijk accepteren. Wat is ons bewustzijn? Wat zijn onze gedachtes en manieren om de wereld te ervaren? Martha en Kim, een circusacrobate en danser voeren een fysiek duet over innerlijke strijd van ieder mens met de verschillende kanten onszelf. Ze blijven eindeloos van elkaar afhankelijk tot er een ontroerende ontknoping volgt.

PSIRC – AFTER ALL / THE TRAILER

Na de overname door kunstmatige intelligentie domineert Alexa als computerwezen (de wereld). Een laatste groep mensen probeert te overleven in een moeras. Alexa geeft ze nog een kans. Ze zullen alleen overleven als ooievaars weer op hun nesten gaan broeden! Psirc verbeeldt met humor, muziek en waanzinnige circustechnieken nieuwe vormen van het bestaan.

CIRCOLABILE – BRUSCO

We hebben allemaal wel eens een ongewoon iemand ontmoet. Iemand die ons verraste en zomaar een grote waarheid liet zien. Brusco is zo’n personage. Hij plaagt en charmeert ons, schudt ons wakker als we te veel op onze zekerheden vertrouwen. Hij opent de deur naar een wereld waar in de zomer sneeuw valt dankzij een klein vlammetje. Dit personage zal je door zijn absurde humor nog lang bijblijven.

KAI BERTHOLD – FUNUS MEMORIAE

Kom naar het crematorium voor slechte herinneringen, de eerste en enige ter wereld! Of het nu gaat om pijnlijke scheidingen, tandartsbezoeken of andere emotionele ballast: in de vertrouwde handen van deze gecertificeerde Crematorium Uitvoeringsfunctionaris gaan je slechte herinneringen in rook op.

MONAD – YIN ZÉRO

Twee mannen beginnen virtuoos en vloeiend te jongleren, hun lichamen één met de bal. De muziek uit de jaren ’50 wordt langzaam modern en steeds krachtiger. Hun lichamen draaien sneller en sneller in extreme concentratie en balans tussen jongleren, dans, publiek en muziek. Laat je meevoeren met deze hypnotiserende derwisj dans!

WOEST OOST – LIVE, LAUGH, LAAT ME MET RUST

Deze voorstelling gaat over de terugkeer naar originaliteit. Want de woorden waarmee wij in ons leven samenvallen, zijn zoek. We doen alles om ze terug te vinden. Maar is het vinden van de oorsprong de troostprijs of het hoogst haalbare? Theatermaker Sem van der Panne zoekt met jong aanstormend talent naar hoe we weer worden, wie we altijd al waren.

KAMCHÀTKA – WORKSHOP BUITENTHEATER

Dit wereldberoemde gezelschap geeft in de week voor Oeverloos een workshop voor profs en gevorderde amateurs in de binnenstad. Van dinsdag tm donderdag zijn ze op drukke plekken te zien. Ze verplaatsen zich samen; als één en improviseren zo als groep met de voorbijgangers. Kamchàtka brengt krachtig en eigentijds straattheater dat onze menselijkheid bevraagt.

DIRTZ THEATRE – SHORT STORIES

Drie jaar geleden raakte deze groep alle toeschouwers diep met een emotionele blik op ouder worden. Ze komen terug met een drieluik van korte stukken die hedendaagse dans en poppenspel razend knap combineren. In elk deel is er een subtiele ontmoeting tussen de mens en een pop, met thema’s als identiteit, ouder worden en onderlinge afhankelijkheid in relaties. De trilogie wordt eenmaal per dag gespeeld. De middagvoorstelling bestaat uit slechts een deel van de trilogie.

NIEUW LEF – MIRLEN’S MAD RIDE

Verlos je van je angst en raak verlicht binnen een minuut! Betreed het ‘Dragon-Cat’ kasteel van Magiër Mirlen voor de kortste rollercoaster van de wereld. Als je niet naar binnen durft kan je voor de deur ook al veel beleven: Mirlen slikt zelfs een zwaard in om zijn magische krachten te bewijzen! Solorit: supereng. Duorit: ook heel eng!

TRACT – SHAKESPEARE TAKE AWAY

Iedereen kent de verhalen van Shakespeare, maar wie kan ze echt navertellen? Twee acteurs nemen je mee op een unieke wandeling en spelen, samen met jou, een van zijn beroemde tragedies. Moord, liefde, eerzucht en jaloezie komen tot leven, ondersteund door de omgeving. Geniet volop van dit meeslepende avontuur met kartonnen zwaarden, paarden en kronen!