Programma 2023

De festivalroute voert je door de Noorderhaven en het prachtige gebied rond de IJssel in Zutphen. Tijdens een wandeling wordt je verrast door mooi theater, circus, muziek en dans. Centrale locatie tijdens het Festival is Het Koelhuis, pal achter station Zutphen en aan de IJssel.

Zwermers – Pan Catwalk

Van versleten spijkerjack tot extravagante glitterjurk. Onze kleding is een uitdrukking van wie we zijn. Wat zegt die tweede huid over ons? Twee performers en een violist brengen een ode aan de kleurrijke en veelzijdige mens. Je wordt ondergedompeld in een onophoudelijke stroom van kledingwissels waardoor het lijkt of je heel veel verschillende mensen voorbij ziet komen.

Overhead Project – My Body Is Your Body

Drie moedige, spectaculaire en ontwapende dansers: ze zoeken naar balans. Verwachtingen over sterk en zwak, man en vrouw worden voortdurend aan het wankelen gebracht. Drie ongelijke lijven blijken verrassende mogelijkheden te hebben. Als publiek zit je tegenover elkaar en je ziet elkaars reactie. Zo ontstaat een open blik die soms een beetje ongemakkelijk aan kan voelen.

Les Six Faux Nez – Fiammiferi 

Hoe overleven in een wereld als je niet eens een lucifer kunt verkopen? Je beleeft opnieuw het sprookje van het meisje met de zwavelstokjes, Dankzij drie vrolijke muzikanten, met marionetten, ingenieuze verbeeldingen en muziek. Vanuit een caravan met allerlei verrassingen hoor je een verhaal dat na afloop nog lang nadreunt.

Pieter Post – Mr. Jones and Fred the amazing stunt pig

Mr Jones heeft besloten een droom te vervullen en begint zijn eigen circus met zijn partner: varken Fred. In deze straatshow vol circus en magie loopt alles uit de hand en wordt het publiek niet gespaard. Gelukkig komt iedereen uiteindelijk goed weg. Zodat mr Jones er ergens anders weer een nieuwe puinhoop van kan maken.

Mars Bentum – Danza

Tijdens Oeverloos zijn er kleine popup try-outs van dansvoorstellingen door jongeren tussen de 12 en 30 jaar. Deze zijn steeds op andere plekken op de festivalroute. Zij zijn een onderdeel van een dansvoorstelling die de jongeren met dansprofessionals aan het voorbereiden zijn in het project DANZA. 

Maleta Company – Tunnel

Tunnel gaat over dromen en ambities. Twee vrienden vertellen jonglerend een verhaal met bankjes en ballen en onmogelijke spelletjes die ze op elkaar uitproberen. Tunnel gaat over het verlangen uit de tunnel op te stijgen. Beurtelings zitten de vrienden elkaar dwars en vinden ze nieuwe wegen om samen te werken. De voorstelling neemt je mee in hun wereld.

Iwan Dam – Burning Raspberries

Straattheater waarin potten, pannen, vuur en voedsel maar ook zomaar voor het koken een strijkbout of tennisracket tevoorschijn komen. Zang, eten en heerlijke geuren nemen je mee in een verhaal over strijd, verlies en liefde. Met afsluitend het resultaat na de voorstelling: er is echt een gerecht dus genoeg te proeven!

Electric Circus – Headspace

Voor 2 minuten een ander hoofd met een andere gedachte… Dat overkomt je met Headspace. Een installatie die bestaat uit miniatuur voorstellingen, uitgevoerd door gerobotiseerde poppen en geprogrammeerde machientjes. Toeschouwers nemen één voor één plaats in een groot hoofd. Er zijn geen schermen of projectie. Alle geluiden worden ter plekke gemaakt. Onderga een levende cartoon!

Mariken en Femke – Doos

Twee wethouders raken geobsedeerd door putdeksels en proberen het geheime leven onder de straat naar hun hand te zetten. In hun fanatisme raken ze het spoor bijster. Dat ze beiden een doos op hun hoofd dragen helpt ook niet echt. Een fysieke en visueel absurde voorstelling met gênant herkenbare scènes die her en der op de festivalroute zal opduiken. Mariken Biegman, Femke Ravensbergen hebben in de week voor het festival onder regie van Gordon Wilson gewerkt.

DJ Superhallo Soundsystem
De man die je de dansvloer op gaat lokken heet Martijn. Hij staat ook wel bekend als Superhallo Soundsystem. Onder de naam Superhallo verzorgt hij naast muziek ook interactieve kunst- en theaterinstallaties. Verwacht een eclectische mix van klanken en beats uit verschillende delen van de wereld. Alles samen gesmolten tot een smakelijk dansbaar geheel!
Panama Pictures – The Weight of water

De wereld wankelt. We balanceren op de drempel van de toekomst. Panama Pictures verbeeldt dat in een adembenemende en acrobatische dansvoorstelling, Zes dansers en een varende trap zetten veel op het spel: ze moeten onmiddellijk reageren op de beweging van elkaar en van de trap. Macht en afhankelijkheid wisselen elkaar af. Een spectaculaire voorstelling midden op het water de jachthaven Noorderhaven.

DON GNU – Two men & a plank

Rauwe fysieke stunts van twee innemende losers. Deense slapstick van hoog niveau! Met een twinkeling in de ogen brengen we een ode aan mannen die sandalen dragen en daar trots op zijn.
Geraffineerd gedoe rond een houten plank waarin deze mannen bewijzen dat ze fysiek veel in hun mars hebben en weten wat een plank kan verdragen.…

Planeta Trampoli – Back 2 Classics

Een intieme trampoline show waarin circus, dans en muziek worden gecombineerd. Angel de Miquel komt rechtstreeks uit de 80’s. Ondanks alles wat de swingende macho overkomt blijft hij fris en optimistisch. Een reis naar het verleden vol humor, poezie, onschuld, ritme en acrobatiek die de trampoline naar nieuwe hoogten brengt.

Superhallo – DJ Frietmachine

Martijn Jansen en Selina Houwing hebben een gezonde passie voor de aardappel. Kies je favoriete pieper en leer ‘m kennen door te onderzoeken. Het resultaat van het onderzoek bepaalt welke plaat DJ Frietmachine voor je pieper gaat draaien. Terwijl jouw pieper zich in de frituurolie vermaakt krijg jij de kans voor een dansje. Superhallo viert het leven van de aardappel en reisden door Europa met hun installatie. Dit weekend voor het eerst in Zutphen, de stad waar Martijn opgroeide.

Tailbones

De kus van country en funk en het diep gedonder van de blues. Hoor je dat? De Tailbones spelen! Deze band van Noord-Brabantse oorsprong grijpt naar oude tradities in de rootsmuziek en brengt dit op een authentieke manier naar deze tijd. Ze stromen over van die verduvelde Rock’n Roll. De Corona-tijd bracht een berg muziek die gehoord wil worden!