Programma 2021

Dit was de programmering van 2021.

Onderwaterproducties  |  Club Uppercut

Een absurdistische, soms grappige én confronterende voorstelling over geweld. Want we kunnen het niet mooier maken dan het is. Geweld is onlosmakelijk verbonden met de mensheid. Eeuwenlang was het vrij normaal om met een ingeslagen schedel te eindigen. Van kinds af aan word je doodgegooid met grimmige sprookjes en brute Bijbelverhalen. Gewelddadige series op Netflix scoren enorm goed. Boksscholen zijn een hit. Toch ontkennen mensen de gewelddadige kant in zichzelf. Of schamen zich ervoor. Niet doen! In Club Uppercut wordt geweld gerehabiliteerd. Onderwater Producties gaat op zoek naar de fascinatie; de aantrekkelijkheid en de weerzin van geweld.

Knot on hands  |  Brace for impact

Britt Timmermans, Mario Kunzi en Tijs Bastiaens zoeken in Brace for Impact naar de grenzen van evenwicht. In hun zoektocht naar die balans vinden ze verschillende nieuwe manieren om vooruit te komen en zich door de ruimte te bewegen. Op hun reis verkennen ze elkaars (on)mogelijkheden en komen ze erachter wat het betekent om al hun gewicht in de handen van de ander te leggen.

Knot on Hands legt de nadruk op de puurheid van de beweging en onderscheidt zich door een unieke fysieke lichaamstaal.

Gordon Wilson  |  Masterclass Buitentheater

Duitse en Nederlandse theaterstudenten en een Britse regisseur trekken het veld in. Ze ontmoeten elkaar op een open grasveld. Geen theaterzaal, maar naar buiten! Geen gordijnen om je achter te verstoppen. De groep kijkt naar het publiek. Teksten ontbreken. Nu komt het aan op je vertrouwen in anderen en jouw moed. Wie durft te springen?

Compagnie Mobil  |  Sulky M1

ulky M1 en zijn onhandige bestuurder zijn samen op pad om de bloemetjes buiten te zetten. Met onvermoeibare enthousiasme probeert hij een vrouw aan de haak te slaan. De man lijkt alles onder controle te hebben, maar schijn bedriegt. Zijn autootje staat plots vol rook. Dan beginnen zijn pogingen om goed voor de dag te komen. Een kopje koffie, een diner voor twee, aan alles is gedacht. Maar een man alleen heeft zo zijn beperkingen. Steeds lijkt hij op een hilarische en spectaculaire manier zijn eigen ondergang tegemoet te gaan. Een hartverwarmende voorstelling en niet alleen omdat gespeeld wordt met vuur.

Matthias Romir  |  Schwarz

Een depressieve clown op het randje, die worstelt met de valkuilen van bezetenheid. De show is als goede koffie – bitter, als het leven; zwart, zoals de toekomst; maar op de een of andere manier vreemd plezierig. Matthias Romir kruipt onder je huid met een verhaal over de compromisloze liefde voor een getrouwde vrouw. Met jongleren, clownerie en maskerspel laat het vreemde personage op rolschaatsen de kunst van het falen zien. Speels, grotesk, ontroerend, maar vooral erg grappig.

Pieter Post  |  De Schildpad

Pieter Post gaat op zoek naar het belang van luiheid en verveling en dit levert een voorstelling op vol tegenstrijdigheden. Na een korte lezing uit zijn bibliotheek van 36 boeken volgt een oefening in lui zijn. Publiek en schildpad maken een epische en humoristische reis waarin duidelijk wordt: niets doen is hard werken! De bibliotheek blijft na afloop van de voorstelling nog een half uurtje open zodat je in alle rust de bijzondere collectie boeken kan lezen en bekijken.

Arch8  |  Murikamification

Murikamification is een performance in de openbare ruimte in de unieke stijl van Erik Kaiel. Of het nou in de tram van Montreal is, in de bergen van Afrika, of in de straten van Europa, de performers van Arch 8 laten je werelds dromen op alledaagse plekken. Gebruikmakend van magie en geïnspireerd door de surrealistische verhalen van Haruki Murkami creëert Kaiel een absurdistische performance. Laat je verrassen in de straten van je eigen stad!

Marise

Rakende teksten, een warm stemgeluid, mooie melodieën ondersteund door diepe piano klanken. Marise maakt samen met haar band Nederlandstalige electropop. Speciaal voor Festival Oeverloos heeft ze haar liedjes uitgekleed tot prachtige akoestische versies. Samen met Emma van Wijngaarden (piano) en Len Harmsen (drums/cajon) zal ze deze nummers ter gehore brengen en je meeslepen in haar dagboek vol verhalen en emotie.

Leo de Peo van De Mannen van Lood

Waar?

 

De centrale locatie is Het Koelhuis,
Coenensparkstraat 1, Zutphen.

Shaya van den Berg  |  Koorproject

‘Oeverloos’ werkt samen met het festival ‘Brucca’ in Duitsland. Duitse en Nederlandse amateurzangers vormen samen een koor en zijn een week lang op zoek gegaan naar onbekende, bijna niet uitgevoerde koormuziek. In deze zoektocht zijn verrassende juweeltjes naar boven gekomen. Shaya van den Berg en de musici Juul Beerda (accordeon) en Fleur Dikken (cello en zingende zaag) begeleiden dit koor bij het uitvoeren van werken van minder bekende componisten. Op de koormuziek wordt gedanst door gevorderde dansers onder de professionele leiding van choreografe Femke Luyckx.

Mars Bentum

De dansers van dansschool Mars Bentum laten cross overs in dans zien. Van breakdance, hiphop, modern tot urban-contemporary en salsa. Doorlopend op zaterdag en zondag op de steiger in de haven.

Hirondelles  |  Moda Domo

Op de hiërarchische ladder van modehuis Moda Domo heeft iedereen zijn eigen taken en eigen ambities. De statige elegante cheffin, haar verwende nuffige zoontje, de stoere macho mannelijke ontwerper en de huppelige naïeve stagiaire worstelen allemaal met hun eigen, niet lekker zittende, keurslijf en hun te hoog gespannen levensverwachtingen terwijl het hoog in aanzien staande modehuis doordraait. Als alles dreigt mis te lopen, weten ze er dan met zijn allen een mouw of jurk aan te passen? De haute-couture kleding vliegt je om de oren in deze humoristische voorstelling met acrobatiek, luchtacrobatiek en jongleren.